
Gasztronmia, telek
......................................
Ezen pont alatt nhny informcit tallhatsz az orszg teleivel kapcsolatban, mg a legextrmebbekrl is.
A montenegri konyha az olvaolaj hasznlatn alapszik, a legrgebbi olajfa tbb mint 2000 ves, Stari Barban tallhat. A legminsgesebb s legegszsgesebb amit hideg sajtolssal ksztenek. A legfinomabb az extra virgin, az els sajtolssal kszl. A kontinentlis konyha megrizte eredetisgt, a tengerparti pedig azonos a Fldkzi-tenger lakta npek specialitsaival.
A klnlegessghez tartozik a ratan, szrtott kecskehsos kelkposzta, a "evap", 3 fle darlt hsbl kszlt, roston stik s lepnyt krhetnk hozz. A "Pljeskavica" hasonl mint a "evap" csak a hs lapos, ezt is lepnyben krhetjk, tetszs szerinti salta adaggal.
- Ranjia: Rablhs
- Vjealica: Roston slt szzpecsenye
- Digerica sa rotilja: roston slt mj.
- A hal telek kzl npszer a bordett, halleves.
- Eltelknt fogyaszthatunk njegui sonkt s kajmakot (ss tr).
- A burek: A dli npek, a Balkn nemzeti eledelnek is nevezhetjk, nagyon finomat stnek Horvtorszgban, Szerbiban, Bosznia-Hercegovinban s Montenegrban is. A burek tsztja rtestszta jelleg, melyet hajszl vkonyra nyjtanak s ez utn rtegezve tltenek meg. Az eredeti tltelk ss - tr vagy darlt hs, de rulnak sonks -sajtos, sajtos - gombs, pizzs , meggyes, alms vltozatot is. A trs s hsos vltozathoz krjnk joghurtot, gy a finom igazn.
|